Koncert interreligijskog hora "Pontanima" iz Sarajeva

Napisao: Administrator / 10/18/2018, 10:15 AM / Objavljeno u kategoriji Novosti
27.10.2018. (subota) u 18 sati JU "Centar za obrazovanje, sport i kulturu" - Kino dvorana


Hor Pontanima (lat. pons, anima - most dušom) oformljen je u jesen 1996. godine u Sarajevu, kao projekt Interreligijske službe Oči u oči, odnosno, današnjeg Udruženja Pontanima.

Osobitost hora je da okuplja ljude iz svih religija i uvjerenja, koji se bave muzikom ili vole pjevanje. Na koncertima i nastupima hor izvodi muziku svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito židovstva, pravoslavlja, islama i katoličanstva, te afro-američke i krišna kompozicije.

U svom repertoaru također njeguje i svjetovnu muziku različitih kultura sa područja cijelog Balkana.

Danas u horu djeluju ljudi iz svih različitih religijskih i etničkih zaleđa i predstavljaju mikrokosmos, "BiH u malom", te svjedoče kako različitost i otvorenost izgrađuju zajednicu u kojoj se svi uvažavaju. Muzika Pontanime je liturgija ljepote, muzičke raznolikosti koja nastaje iz sazvučja duhovnih i kulturnih uticaja u BiH.

Od 1996. do danas izveli su preko 400 nastupa, koncerata i susreta. Pontanima je gostovala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, SAD i Kini.

Hor je primio: nagradu "Search for Common Ground" za inovativno i izvanredno djelovanje na pomirenju u BiH, Washington D.C. 2004., Zahvalnicu grada Sarajeva za doprinos u umjetnosti i promociju bosansko-hercegovačke baštine, Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, Zlatnu i Srebrenu diplomu na Međunarodnom takmičenju "Musica Sacra a Roma", Rim 2007., Srebrenu diplomu na 5. horskoj olimpijadi u Grazu 2008. Zatim 2011. nagrada za mir organizacije Pax Christi.

2016. godine Međunarodni centar za interreligijski dijalog u Dohi dodjeljuje međunarodnu nagradu horu za posebno njegovanje i širenje dijaloga te saradnju između pripadnika različitih religija, te iste godine Fondacija Chirac iz Pariza dodjeljuje posebno priznanje horu za aktivnosti u korist međuetničkog i međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini.

Dirigenti hora: 1996/2015 - Josip Katavić

Genije bez obrazovanja je kao srebro u rudniku. – Bendžamin Frenklin

NA VRH